Det här är hemma hos mig i Bettna, fotot är taget från grannens fårhage någon gång i våras. Det är en idyll vi bor i. En lite luggsliten men kär boplats där vi långsamt, men enträget gräver och snickrar, putsar och filar för att skapa oss en alldeles egen plätt på jorden. Det går inte fort, men vi har faktiskt inte bråttom.
Det här är hemma hos mig i Bettna, fotot är taget från grannens fårhage någon gång i våras. Det är en idyll vi bor i. En lite luggsliten men kär boplats där vi långsamt, men enträget gräver och snickrar, putsar och filar för att skapa oss en alldeles egen plätt på jorden. Det går inte fort, men vi har faktiskt inte bråttom.

om trim

Trädgård i Mälardalen (TRIM) startade 2007 med verksamhetsbeskrivningen trädgårdsdesign, trädgårdsanläggning och trädgårdsskötsel med därtill hörande verksamheter.
Företaget drivs av Åsa Dahlberg, är registrerat för F-skatt och innehar företagarförsäkring.

utbildning och erfarenhet

Jag som driver TRIM heter Åsa Dahlberg och är utbildad trädgårdsmästare KY (Yrkeshögskola) och vidareutbildad inom trädgårdsdesign. Jag har arbetat inom den gröna näringen hela livet, från början med husdjursskötsel och lantbruk, varvat med ett par års högskolestudier inom samhällsvetenskap, miljö och information. 2002 gjorde jag slag i saken och förverkligade min dröm att utbilda mig till  trädgårdsmästare, 2004 var jag klar.
Som examensarbete valde jag att utarbeta en modell av skötselplan för en större parkanläggning i Södermanland, den utgör i dag mall för liknande uppdrag åt företagets kunder.

Jag arbetade några år som anställd i två olika företag innan jag startade eget. Till att börja med med yttre sköstel, vilket gav många insikter i vilka problem som kan undvikas med bra planering. Senare fick jag förmånen att få arbeta med erfarna anläggare med gedigna yrkeskunskaper. De lärde mig hur man skiljer en proffessionellt utförd anläggning från en skapad av någon med mindre kunskap.

Bild: Rose-Marie Cotino Karlsson
Bild: Rose-Marie Cotino Karlsson

Vi som jobbar i företaget

Fram till för ett par år sedan jobbade jag i stort sett själv i företaget, jag ritade, planerade, byggde murar och trappor, anlade stengångar och planterade.  Men i dag ser det annorlunda ut. Jag sköter design, projektplanering och annan logistik och tar sedan hjälp av en rad olika anläggningsentreprenörer, snickare och annan personal. Beskärningsjobben sköter jag för det mesta själv, men kan vid arbetstoppar ta hjälp även där.

Här borras det hål för staketstolpar.

trädgård kan vara så mycket

Som trädgårdsmästare har jag arbetat med hela processen inom trädgård; odling och anläggning, planering och utförande. Som trädgårdsarkitekt har jag förenat det bästa av två världar; jag ritar och planerar medan andra anlägger efter mina direktiv.

Med min bakgrund som trädgårdsmästare och “grovis” kombinerad med min utbildning och mitt intresse för formgivning, kan jag erbjuda ett helhetskoncept där kunden får både vackra och funktionella lösningar på sina trädgårdsbekymmer.

Samtidigt som anläggningsfirman får lättlästa och genomarbetade ritningar och möjlighet till att anlita mig som projektledare.

Alla uppdrag kräver inte ritningar, men väl kanske en plan. Ju större ett uppdrag är, desto viktigare är det med en bra planering.

Vad är "stil"? Stil kan vara det enkla, okonstlade och nötta, likväl som det konventionella, påskostade och sobra.

min stil

“Vilken är din stil?” undrar en del. Tja, ointressant säger jag, det är ju inte min stil som ska prägla din trädgård, det är faktiskt din! “Jamen, jag kan ju inte...” Nej, men det kan jag! Jag kan plocka fram precis det du vill ha, det du gillar, älskar, alltid drömt om. Dessutom klarar jag av att kombinera både din stil och dina drömmar med din partners, dina barns och alla andras som eventuellt använder din trädgård. Alla blir nöjda och alla funktionella behov tillfredsställs.

Torparrosor

NATURligt och hållbart

Ska man säga något alls om “min stil” så är det väl att  naturen  är min inspirationskälla.Jag använder gärna olika material som sten, trä och metall som komplement och kontrast till grönskan.

Jag vill helst se stabila, långsiktigt hållbara lösningar på praktiska problem. Slarv och hastverk är inget för mig. En stensatt uppfart ska hålla i många år, planteringar ska ha rätt jordmån, djup och gödsling, växtmaterialet vara av bästa kvalitet.
Yrkesstolthet och hantverksskicklighet är en självklarhet, både hos mig och dem jag samarbetar med.
 

TRÄDGÅRDkultur

Jag har ett stort intresse för historiskt värdefulla miljöer och arbetar gärna i projekt där man vill bevara och- eller återskapa både byggnader och tillhörande trädgård/park till ursprunglig stil.

Trädgårdskultur i Florens

lite mer om mig

DEN SOM INTE GILLAR HUNDAR SLUTAR LÄSA NU...

Det har alltid varit "gröna sidan upp" för mig och till det gröna räknar jag även djur i alla former. Under hela mitt liv har hundar varit en naturlig del av tillvaron. Jag skulle faktiskt inte kunna tänka mig en tillvaro utan hund. Jag har haft en rad olika raser och blandraser, varit aktiv i SBK, tränat massor och tävlat lite. Sedan 12 år är det bara en ras som gäller- västgötaspetsen. Jag skulle kunna utveckla mig i oändlighet om dessa fantastiska hundar, men eftersom det här är en trädgårdssida nöjer jag mig med att presentera mina egna grabbar.

händige hasse

Hasse var med firman från start. Han var en riktigt bra kundmagnet men också riktigt duktig på att tugga sönder dyrt reklamaterial, knycka handskar och gräva upp nyplanterade blommor.
"Här har du en till" kunde han glatt utbrista med en fin, nyligen uppgrävd pensé i munnen. Alltså en som jag planterat en stund innan...
Hasse utvecklades till en riktig charmör, vacker, stilig och väldigt snäll. Han fick många fans med åren.

cigge

När Hasse var fem år tyckte vi att det började bli dags för en hund till. Cigge kom till oss en kall februaridag och sedan dess har vi inte haft en lugn stund. Maken till påhittigt liten spjuver har jag då aldrig träffat. Men samtidigt har han vuxit upp till en riktigt duktig vallhund, arbetskamrat och kompis som älskar att jobba, oavsett vad jag ber om. Orädd och modig är han också, precis som en västgötaspets skall vara.

hunden på jobbet

Hasse följde alltid med när det bara var han och jag. Om han någon gång fick lov att stanna hemma kunde man ge sig den på att kunden för dagen alltid frågade efter honom. Hasse var hunden ingen var rädd för, alltid lika lugn och snäll. Nu har min  vän vandrat över regnbågsbron,  saknad av hela familjen och några till. Vi fick nästan 12 fantastiska år tillsammans, men nu vilar han under en rosbuske bredvid bänken som han älskade att ligga på alla tider på året.

Åswalens Händige Hasse
Tridents Cigge
Sov sött älskade vännen.
Sov sött älskade vännen.