trädgård i törnrosasömn

Det finns ett talesätt som säger att en trädgård är som vackrast alldeles innan den dör. Visst kan gamla knotiga äppelträd och förvildade snår med rosor och kaprifol kan ta andan ur vem som heslt. Det brukar kunna  kunna gömma sig många bortglömda skatter under åratal av oräfsade löv  och igenvuxna trädgårdsgångar.

Den hemlighetsfulla trädgården

När jag kommer till en gammal trädgård som inte blivit skött på många år drabbas jag alltid av ett behagligt lugn. Det som för andra upplevs som ett gigantiskt projekt är för mig något av det bästa som finns. En gammal trädgård kan vara full av spännande historia och gömda minnen.

Att sakta men säkert gräva sig igenom lager av löv, mossa och jord för att till slut hitta gamla bortglömda stenläggningar eller spår av rabatter ger en otrolig tillfredställelse. Att få beskära och ansa vildvuxna träd och buskar och hitta de rätta formerna, det är mumma för en trädgårdsmästare!

Ett japanskt körsbär i vårblom...
Irisar brukar man kunna hitta i gamla, glömda trädgårdar.

Kulturarvsväxter

Många av våra odlade blommor, buskar och träd har funnits så länge att de numera klassas som kulturarv. Det kan vara grösaker och grödor, men även fruktträd, rosor och perenna blommor. Att bevara och ta tillvara dessa växter är spännande och viktigt för kommande generationer.